Článek: Kniha v době filmu – proč dneska číst?

Nacházíme se v době filmu a knihy, i ty dobré, se dostávají do ústraní. Možná je to prostě pokrok, možná se to dá považovat za problém, ale je to fakt – dnešní společnost čtení příliš neholduje. Ovšem kniha má oproti filmovému zpracování výhodu, a to ne jednu. Podívejte se na deset důvodů, ve kterých se i přes veškeré snahy producentů film knize nevyrovná.

1) Kniha bývá obsáhlejší

Když se vytváří filmová adaptace nějakého díla, je nutné, aby se vešla do určitého času. Tím pádem se musí tým producentů dohodnout, které scény chtějí ve filmu zachovat a které budou vynechány. Proto může kniha některé situace rozvést, ba dokonce rozřešit či vysvětlit.

2) Knihy rozvíjí představivost

Při sledování filmu jsou veškeré skutečnosti, veškeré obrazy a zvuky, divákovi naservírovány až pod nos. Kniha oproti tomu nutí čtenáře, aby si sám představil určité prostředí, postavy nebo scény, čímž si rozvíjí svou schopnost obrazotvorby.

3) Knihy rozvíjí slovní zásobu

V knihách se objevují různá vyjádření, slovní obraty a popisy nejrůznějšího druhu. To může pomoci čtenáři při jeho vlastní literární tvorbě. Záleží samozřejmě na stylu knih, které čte, ale jedno je jasné – zkušenosti to přidá, neubere je to.

4) Pouto s knižním charakterem bývá silnější

I s filmovou postavou je možné vytvořit si pouto, ovšem toto pouto zdaleka nebývá tak silné, jako s postavou z dobré knihy. Někdy to bývá stylem autora, jindy prostě tím, že nad knihou člověk stráví víc času než u filmu.

5) Kniha bývá dřív

Nedočkavost je poměrně typická lidská vlastnost. To může být také důvodem, proč se někteří lidé uchylují ke knihám. Filmové adaptace knih, zejména knižních sérií, bývají někdy i značně opožděné za knižními vydáními. Proto je také příjemné číst knihu.

6) Knihy vystihují styl svého autora

Přestože i film je uměním, jestliže je snímek filmovou adaptací nějaké knihy, je nutné za skutečného autora považovat spisovatele. Některá literární díla jsou však natolik těžko uchopitelná, že si produkce vypere nějaké pojetí, které ovšem nemusí být přesně podle knihy. Někdy to bývá i producentův úmysl (čímž ho nijak nechci hanit), ale pro zjištění skutečné podstaty, formy a významu je potřeba nahlédnout zpátky do předlohy.

7) Knihy se dají číst (téměř) všude

Pokud si někdo čte knihu v tramvaji, nebo sedí nad rozevřenými stránkami na nějakém veřejném místě, obvykle tato osoba nebývá vyrušována (samozřejmě je mnoho faktorů a závisí na konkrétní situaci). Na rozdíl od toho, když si někdo pouští film, je mnoho lidí, kteří mají nutkání takzvaně „koukat mu přes rameno“. Navíc je čtení knih mnohem pohodlnější. Čtenář si vytáhne knížku, otevře a čte, ovšem v souvislosti s filmem je nutné zapnout elektroniku, načíst film atd., jednoduše řečeno, jedná se o mnohem složitější a časově náročnější úkon.

8) Čtení je aktivní činnost

Čtení můžeme považovat za aktivní činnost, protože číst knihu vyžaduje jistou vůli a úsilí ze strany čtenáře, přestože pro něj to již může být bezděčný výdej. Při sledování filmu jsou výdaje minimální, proto je možné si po přečtení knihy říci, že to byla dobrá práce, zvláště když byla psána složitým jazykem a k pochopení bylo třeba skutečně přemýšlet nad každým slovem.

9) Čtení je ukázkou prestiže

Za tímto tvrzením si hodlám stát, přestože vím, že v některých kruzích je „hrdinou“ ten, který nepřečetl ani jednu knihu. Podrobná znalost literatury, která je v daných kruzích vážená, může mít pozitivní vliv na získávání nových kontaktů či sympatií členů dané komunity. Ovšem není možné skutečně podrobně znát nějaké dílo bez přečtení, protože mnohdy až celek skutečně nabízí odpovědi, které výpis z díla či úryvky nikdy vyjádřit nemohou.

10) Knih je víc

Historie literatury je možné datovat řádově tisíce let, je tedy více než zřejmé, že knih je na světě mnohem více než filmů. To dává čtenářům větší možnost výběru a tím i větší šanci najít si takové dílo či styl, které mu připadnou příjemné.

Závěrem

Určitě by se našlo mnoho dalších důvodů, které by má tvrzení podpořily. Samozřejmě by bylo možné vymyslet i nespočet protiargumentů. Ovšem stále zastávám názor, že čtení je velmi důležitou, ale také příjemnou součástí lidské činnosti.

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho:

Vloženo: 2013-12-10 14:00:00



Reklama