Článek: Hry od vědců a pro vědce

Existuje mnoho druhů počítačových her. V některých jde o postřeh, v jiných o plnění logických úloh. Přestože mnozí lidé tvrdí opak, hraní počítačových her může zlepšit mnohé oblasti lidského mozku (například motoriku), ale jak je známo všeho moc škodí.

Ovšem kromě této „bezděčné“ výuky formou počítačových her může být i snaha něco naučit jedním z jejích základních kamenů. Příkladem může být například nedávno vyšlá Moonbase Alpha, která byla vyvinuta společně s vědci z NASA. Cílem je oprava zařízení na syntézu kyslíku na měsíční základně a čas se neúprosně krátí. Ovšem hraní o samotě postrádá onen zásadní edukativní prvek. Moonbase Alpha dovoluje práci až šesti různých astronautů na jedné mapě a to je nutí ke vzájemné spolupráci. A právě ta je tím mocným prvkem z hlediska hráčů zejména proto, že v mnohých momentech šetří cenné vteřiny, které mohou tým dělit od zápisu do knihy rekordů.

A když se to tak vezme, vzájemná pomoc je náplní i druhé hry. Jmenuje se FoldIt („ohni to“) a jejím cílem je co nejlepší ohýbání proteinů. Zde je záměr tvůrců zcela jiný. Vzhledem ke stále nedostačující operační schopnosti počítačů je třeba, aby stále ještě jejich práci zastávali lidé. U proteinů jsou známa kritéria, kdy jsou ohnuté „lépe“, ale počítače nezvládají samotný výpočet nejvýhodnějšího stavu (respektive asi by jim to trvalo moc dlouho). Vědci tedy vždy zadají nějaký problém na určitou dobu hráčům, kteří již udělají zbytek, a proto mohou být například dříve vypuštěny do oběhu různé vakcíny a podobně.

Jak je vidět, počítačové hry nemusí být vždy jen oním strašákem a žroutem času, jak se někteří lidé domnívají. Někdy se hráči naučí různá fakta všeho druhu, anebo zachrání skutečné lidské životy.

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho:

Vloženo: 2013-02-09 22:24:26



Reklama